Lycabettus Theater

architectural competition

The architectural competition for the renovation of the Lycabettus Theater in Athens presents a unique opportunity to reimagine an iconic cultural landmark while honoring its historical significance and architectural heritage. Nestled atop the majestic Lycabettus Hill, overlooking the sprawling cityscape of Athens, the theater holds a cherished place in the hearts of residents and visitors alike, serving as a vibrant hub of artistic expression and community engagement. The design concept for the renovation of the Lycabettus Theater embraces a harmonious fusion of tradition and innovation, weaving together elements of the past with contemporary sensibilities. Central to the vision is the integration of rammed earth walls, a sustainable and locally sourced material, which envelops the existing steel structure with an organic embrace, seamlessly blending with the rugged terrain of the hillside. Rammed earth, an ancient building technique dating back centuries, is reimagined as a defining feature of the renovated Lycabettus Theater. The walls, meticulously crafted from layers of compressed soil, gravel, and clay, pay homage to Greece's rich architectural legacy while embodying principles of environmental stewardship and cultural continuity. Their warm earthy tones and textured surfaces evoke a sense of timeless beauty and rootedness in the land, creating a poetic dialogue between past and present. The rammed earth walls gracefully embrace the existing steel structure of the theater, providing both aesthetic cohesion and structural support. The marriage of these contrasting materials symbolizes the evolution of architecture over time, as well as the enduring resilience of human creativity in the face of change. Where steel represents modernity and innovation, rammed earth embodies tradition and sustainability, forging a dynamic partnership that breathes new life into the historic venue

CLIENT

Athens Municipality

AREA

YEAR

2019